25410 81130-81520 / Άβδηρα, Ξάνθη / Επικοινωνία
Επίσκεψη της Ε΄ και ΣΤ΄ Δημοτικού στη Δημοτική Πινακοθήκη

Επίσκεψη της Ε΄ και ΣΤ΄ Δημοτικού στη Δημοτική Πινακοθήκη

Από τα Εικαστικά στη Φυσική και πίσω…. στη Θεατρική Αγωγή

Επίσκεψη στη δημοτική πινακοθήκη Ξάνθης πραγματοποίησαν σήμερα η Ε’ και ΣΤ’ τάξεις του Δημοτικού ΑΞΙΟΝ, με σκοπό να παρακολουθήσουν την έκθεση έργων τέχνης από Έλληνες ζωγράφους Ναΐφ. Πρόκειται για μία κατηγορία τέχνης που χαρακτηρίζεται από μια παιδικού τύπου απλοϊκότητα, τόσο στην ύλη και το περιεχόμενο όσο και στην τεχνική. Η λέξη Ναΐφ είναι διεθνής πλέον, αλλά προέρχεται από την Γαλλική naive που σημαίνει αφελής. Τα παιδιά είχαν έτσι τη δυνατότητα να παρατηρήσουν από κοντά τα χαρακτηριστικά της ιδιαίτερης αυτής κατηγορίας ζωγράφων (για τους οποίους έγινε αναφορά στο μάθημα των Εικαστικών). Στην πινακοθήκη έλαβαν χώρα ποικίλες δραστηριότητες, έτσι ώστε να μη δημιουργείται η εντύπωση στους μαθητές, πως μια έκθεση ζωγραφικής είναι ανιαρή και δεν είναι διασκεδαστική. Οι μαθητές χωρίστηκαν σε ομάδες, οι οποίες έπρεπε να συνεργαστούν και να απαντήσουν σε ερωτήματα σχετικά με την εν λόγω μορφή τέχνης, να εντοπίσουν χαρακτηριστικά της Ναΐφ στους πίνακες και τέλος να ζωγραφίσουν κάτι σχετικό με τα θέματα που διαπραγματεύεται η τεχνική αυτή ή ακόμη και να προσπαθήσουν να αποτυπώσουν τα ίδια τα έργα…

Η επίσκεψη συνδυάστηκε με περίπατο στην παλιά πόλη της Ξάνθης, όπου οι μαθητές είχαν τη δυνατότητα να συγκρίνουν τα γραφικά σοκάκια με τους πολυσύχναστους δρόμους της σύγχρονης πόλης ή ακόμη και με μεγαλουπόλεις από Ελλάδα ή Εξωτερικό, που έχουν επισκεφτεί.

Στη συνέχεια ακολουθήσαμε τη διαδρομή στο «μονοπάτι της ζωής», όπου τα παιδιά είχαν τη δυνατότητα να θαυμάσουν τη φύση και να χαλαρώσουν σε ένα μαγευτικό περιβάλλον. Μάλιστα, τα φώτα του δήμου, που λειτουργούν με ηλιακή ενέργεια, απετέλεσαν αφορμή για μια εκτενή συζήτηση για τις μορφές ενέργειας, αλλά και τρόπους με τους οποίους μπορούμε να την εξοικονομήσουμε, επιτυγχάνοντας έτσι την εμπέδωση όσων διδαχτήκαμε στη Φυσική. Άλλωστε αυτός είναι και ο στόχος του βιωματικού σχολείου: τα παιδιά να μπορούν να μαθαίνουν με αφορμή την καθημερινή ζωή και με άμεσες παραπομπές σε αυτήν. Έτσι, μόνο θα κινηθεί το ενδιαφέρον τους και θα μάθουν πιο αποτελεσματικά.

pinakothiki2 pinakothiki5
pinakothiki3 pinakothiki1

Τέλος, κάναμε στάση στο μικρό υπαίθριο αμφιθέατρο, που υπάρχει εκεί, και πραγματοποιήθηκαν θεατρικά παιχνίδια, όπου τα παιδιά κλήθηκαν να αναπαριστήσουν διάφορες περιστάσεις της ζωής ή και φανταστικά γεγονότα. Το ΑΞΙΟΝ λοιπόν, με τη διοργάνωση τέτοιων εκδρομών αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι αυτές μπορούν να είναι διασκεδαστικές και ταυτόχρονα να έχουν εκπαιδευτικό χαρακτήρα.

pinakothiki8 pinakothiki6
Κλείσιμο Μενού