25410 81130-81520 / Άβδηρα, Ξάνθη / Επικοινωνία
Εκδρομή στη Βεργίνα και στην Έδεσσα

Εκδρομή στη Βεργίνα και στην Έδεσσα

Την τελευταία εβδομάδα πριν τις διακοπές του Πάσχα, οι τρεις μεγάλες τάξεις του δημοτικού σχολείου ΑΞΙΟΝ πραγματοποίησαν την πρώτη μεγάλη εκδρομή εκτός νομού, μετά από σχεδόν δύο χρόνια αποχής.
Τηρώντας φυσικά όλα τα υγειονομικά μέτρα που επιβάλλονται για την προστασία μαθητών και εκπαιδευτικών, ξεκινήσαμε με την καλύτερη διάθεση και οργάνωση για μια εκδρομή που θα έμενε αξέχαστη σε όλους μας.
Τα μέρη που επισκεφτήκαμε, αν και ήταν τόσο κοντά μεταξύ τους σε απόσταση, μας προσέφεραν κάτι διαφορετικό το καθένα.

Πρώτος προορισμός η Βεργίνα, μνημείο Πολιτιστικής Kληρονομιάς και περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους.
Με την σημαντική ξενάγηση του ξεναγού μας κ. Δημήτρη, επισκεφθήκαμε ένα από τα σημαντικότερα αρχαιολογικά ευρήματα στην Ελλάδα και το σπουδαιότερο στην ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας, το επιβλητικό Μουσείο των βασιλικών τάφων των Αιγών, το οποίο προστατεύει τα σημαντικά ευρήματα των αρχαιολόγων από το 1997.

Ο ασύλητος τάφος του Φιλίππου Β’, βασιλιά της Μακεδονίας και πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ανακαλύφθηκε από τον Μανόλη Ανδρόνικο, στην περιοχή αυτή μαζί με πολύτιμα κινητά ευρήματα και άλλα ταφικά μνημεία. Μια από τις πιο συγκλονιστικές αρχαιολογικές ανακαλύψεις του αιώνα στην Ευρώπη.
Η περιοχή της Βεργίνας μας ταξίδεψε στο χρόνο, με ευρήματα πλούσια σε ιστορία και θησαυρούς ανεκτίμητης αξίας μιας άλλης εποχής.
Εντυπωσιασμένοι από την αίγλη και την ιστορία της περιοχής, συνεχίσαμε την διαδρομή μας για την πόλη της Έδεσσας.

Στην Έδεσσα, μας δόθηκε η ευκαιρία να επισκεφθούμε τους περίφημους καταρράκτες και τα απολαύσουμε το πλούσιο φυσικό τοπίο. Οι καταρράκτες της Έδεσσας έχουν το μοναδικό προνόμιο σε παγκόσμιο επίπεδο να βρίσκονται στο κέντρο της πόλης και μάλιστα να της έχουν δώσει και το όνομα “Έδεσσα η πόλη των νερών”.

Η Έδεσσα δεν θα μπορούσε να λέγεται πόλη των νερών χωρίς τους περίφημους Καταρράκτες τους μεγαλύτερους σε όλα τα Βαλκάνια. Βρίσκονται στην άκρη βράχου, σε ένα μοναδικό γεωπάρκο σμιλεμένο από το νερό που λέγεται “φρύδι της πόλης” με 12 καταρράκτες. Οι δύο είναι μεγάλοι, ορατοί, επισκέψιμοι και προσφέρουν μοναδική ατμόσφαιρα της δύναμης της φύσης δημιουργώντας τον μύθο της υδάτινης πολιτείας.

Πολύ κοντά στους καταρράκτες βρισκόταν και το Ενυδρείο – Ερπετάριο της Έδεσσας, όπου οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν, να δουν και να φωτογραφήσουν από κοντά διάφορα είδη ψαριών, αμφιβίων και ερπετών. Στη θέα του απίστευτου φυσικού κάλλους, δε θα μπορούσαμε να μη φωτογραφηθούμε και να μην κάνουμε στάση για ξεκούραση και φαγητό. Έτσι ακολούθησε μεσημεριανό γεύμα σε ένα εστιατόριο δίπλα στους καταρράκτες, με εξαιρετικό τοπίο, προσφέροντας ήχους, εικόνες και γεύσεις που όλοι είχαμε ανάγκη!

Πλούσιοι και γεμάτοι πλέον από συναισθήματα και όμορφες αναμνήσεις επιστρέψαμε στην πόλη μας, έτοιμοι για νέες εξορμήσεις και περιπέτειες!

Εις το επανιδείν!

Κλείσιμο Μενού