25410 81130-81520 / Άβδηρα, Ξάνθη / Επικοινωνία
Εορτασμός 25ης Μαρτίου

Εορτασμός 25ης Μαρτίου

Ο φετινός εορτασμός της επανάστασης του 1821 στο Γυμνάσιο & Λύκειο ΑΞΙΟΝ ήταν ένα αφιέρωμα στον αγωνιστή και στρατηγό και πολιτικό και φυλακισμένο και ιστορικό τελικά, Μακρυγιάννη.
Την αιτία της ελληνικής επανάστασης και του ολέθρου των τυράννων τη διατυπώνει ο Μακρυγιάννης με δυο λέξεις από το στόμα ενός αντιπάλου:
¨Θα χαθούμε, γιατί αδικήσαμε¨.

¨Θα χαθούμε γιατί αδικήσαμε¨ είπε ο Μπέης. Tο κατάλαβε μα ήταν αργά… Στο ξέσπασμα της επανάστασης, στην Άρτα, ο Μακρυγιάννης ακούει έναν μπέη να μιλά στους φίλους τους αυτά τα λόγια:

“Πασάδες και μπέηδες, θα χαθούμε ! Θα χαθούμε! … Ότι ετούτος ο πόλεμος δεν είναι μήτε με το Μόσκοβο, μήτε με τον Εγγλέζο, μήτε με τον Φραντσέζο. Αδικήσαμε το ραγιά και από πλούτη και από τιμή και τον αφανίσαμε. Και μαύρισαν τα μάτια του και μας σήκωσε το ντονφέκι. Κι ο Σουλτάνος το γομάρι δεν ξέρει τι του γίνεται, τον γελάνε εκείνοι που τον τριγυρίζουν…”.
Το κρίμα και τ΄άδικο άναψε τη φλόγα της ελευθερίας…

Μπράβο κ. Χρήστο και συγχαρητήρια στους μαθητές μας.

 

Στην συνέχεια οι μικροί μας μαθητές του Νηπιαγωγείου ΑΞΙΟΝ παρέλασαν στην κεντρική πλατεία του σχολείου μας, εισπράττοντας το θερμό χειροκρότημα απο τα μεγαλύτερα παιδιά! Έπειτα απήγγειλαν τα ποιήματα τους και όλοι μαζί είπαμε τον Εθνικό μας Ύμνο.

Παράλληλα στο δημοτικό ΑΞΙΟΝ η ΣΤ’ τάξη έκανε ενα αφιέρωμα στα γεγονότα που συνέβαλαν στην ελληνική επανάσταση. Οι μαθητές απήγγειλαν ποιήματα τιμώντας τους ήρωες.

Κλείσιμο Μενού