25410 81130-81520 / Άβδηρα, Ξάνθη / Επικοινωνία
Ο εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου 1940

Ο εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου 1940

  • Νέα

Το ’40 οι ανθρωποι του μόχθου της ζωής και της βιοπάλης, ήταν σκληροί μα και ευαίσθητοι. Αυτοί βίωσαν τον πόλεμο από πρώτο χέρι που λέμε. Αυτοί υπέφεραν πραγματικά, όταν άλλοι, λόγιοι γαρ και αστοί, έβλεπαν τον πόνο αλλά δεν τον ένοιωθαν στο πετσί τους, βέβαια κι αυτοί έγραψαν πολλά και υπέροχα, αλλά βλέποντας τον πόνο όχι βιώνοντάς τον.
Κάποιοι λοιπόν, όπως ο Τσιτσάνης, ο Μπαγιαντέρας, ο Γενίτσαρης, ο Τούντας, ο Μπάμπης Μπακάλης κλπ βίωσαν, στοχάστηκαν και έγραψαν στιχάκια ( έτσι τάλεγαν τότε) και τα τραγουδήσαν, τραγουδήσαν την αλήθεια αφτιασίδοτη.
Ο Σάκης Πάπιστας πριν χρόνια έγραψε ένα υπέροχο βιβλίο-πόνημα ζωής.
Αυτό υπήρξε πηγή και τον ευχαριστούμε.
Μπράβο στους συντελεστές , κα Κοκκίνου, κ. Κολοβό, κ. Νικολαΐδη.

Στη συνέχεια η εορτή του Δημοτικού με παρουσίαση όλων όσα χρειάζεται να ξέρουν οι μαθητές για τη μέρα αυτή. Με πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό να λειτουργεί ως ιστορική πηγή, ο κ. Γιάννης Μαυρίδης κέντρισε το ενδιαφέρον των μαθητές. Έπειτα ανέλαβαν οι μαθητές να μας ταξιδέψουν σε μία άλλη εποχή, να μας κάνουν να συλλογιστούμε πολλά, μέσα από τα ποιήματα που απήγγειλαν με θάρρος, γνώση και σεβασμό σε μια προσπάθεια να θυμίσουν σε όλους μας τη γενναιότητα, τη βαθιά πίστη και την απαράμιλλη τόλμη που επέδειξαν οι πρόγονοί μας στο παρελθόν, ώστε εμείς σήμερα να απολαμβάνουμε την ελευθερία μας.

Με την σειρά τους και τα Νήπια του σχολείου μας γιόρτασαν την επέτειο, τιμώντας τους ήρωες και την χώρα μας. Τα παιδιά είπαν τα ποιήματά τους και τα σχετικά τραγούδια που έμαθαν για την εθνική μας γιορτή και στην συνέχεια παρήλασαν στην κεντρική πλατεία του σχολείου, αποσπώντας το θερμό χειροκρότημα των μεγαλύτερων μαθητών και καθηγητών.

Συγχαρητήρια σε όλους τους άξιους μαθητές και καθηγητές μας!

 

Κλείσιμο Μενού