25410 81130-81520 / Άβδηρα, Ξάνθη / Επικοινωνία
Επίσκεψη της Δ΄και Ε΄δημοτικού στο Γηροκομείο

Επίσκεψη της Δ΄και Ε΄δημοτικού στο Γηροκομείο

Το ΑΞΙΟΝ, πιστό στην ιδεολογία του πως το σχολείο οφείλει να αλληλεπιδρά με την κοινωνία και να μην παραμένει αποκομμένο από αυτή και στηρίζοντας την άποψη πως η εκπαίδευση αποτελεί στην ουσία και στη πράξη μια βασική λειτουργία της κοινωνίας και αποτελεί το μέσο με το οποίο αυτή δημιουργεί και ανανεώνει τις προϋποθέσεις ύπαρξής της, συνεχίζει τις εκπαιδευτικές επισκέψεις, οι οποίες δεν περιορίζονται μόνο σε αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία, μνημεία και δημόσια έργα, αλλά επεκτείνονται και σε όλες τις κοινωνικές δομές, που συντελούν στην εύρυθμη λειτουργία της τοπικής κοινωνίας.

girokomeio1 girokomeio3
girokomeio5 girokomeio6

Έτσι και σήμερα 1 Οκτωβρίου, με αφορμή την ημέρα τρίτης ηλικίας, η Δ’ και Ε’ τάξη του Δημοτικού πραγματοποίησαν επίσκεψη στη Μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων Ξάνθης «Μέγας Βασίλειος», δίνοντας την ευκαιρία στους μαθητές να αντιληφθούν καλύτερα την έννοια της προσφοράς και της αλληλεγγύης προς το συνάνθρωπο. Άλλωστε, ο καλύτερος τρόπος να επιτευχθεί αυτό ήταν η «επαφή» τους με τα αποτελέσματα της εθελοντικής δράσης διαφόρων διασήμων και ασήμων κατοίκων της πόλης, μιας και η λειτουργία της μονάδας βασίζεται στις προσφορές αυτές. Συνειδητοποίησαν λοιπόν πως μια προσφορά, όσο μικρή κι αν φαίνεται για κάποιους, μπορεί να είναι εξαιρετικά σημαντική για άλλους, ενώ σε συνδυασμό με προσφορές άλλων μελών της κοινωνίας, μπορεί να αλλάξει ακόμη και τη ζωή κάποιων συνανθρώπων μας.

Οι μαθητές περιηγήθηκαν και ξεναγήθηκαν στους χώρους της μονάδας, ενώ είχαν και τη δυνατότητα να μάθουν για το έργο που παράγεται εκεί. Ταυτόχρονα συνειδητοποίησαν πως οι φιλοξενούμενοι ηλικιωμένοι δεν είναι απαραίτητα άρρωστοι, αλλά πολλοί μπορούν να εξυπηρετηθούν και μόνοι τους. Οδηγήθηκαν έτσι σε περαιτέρω σκέψη για τα πιθανά αίτια της εκεί διαμονής τους. Μάλιστα, αφού προσέφεραν τα κεράσματα και τις ευχετήριες κάρτες, που είχαμε ετοιμάσει από το σχολείο, είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με δυο ηλικιωμένους ηλικίας 97 και 98 ετών, προσφέροντας έτσι σε αυτούς στιγμές χαράς αλλά και ένα ταξίδι στις αναμνήσεις των παιδικών τους χρόνων. Οι ηλικιωμένοι μίλησαν για την εκπαίδευση που έλαβαν στην αντίστοιχη ηλικία και οι μαθητές μπόρεσαν να κάνουν τις αντίστοιχες συγκρίσεις αλλά και συσχετίσεις με τα ιστορικά γεγονότα της εποχής εκείνης. Επιπλέον, ο κος Κώστας (97χρονος φιλοξενούμενος) μας διηγήθηκε και μια ιστορία, έτσι όπως μόνο ένας άνθρωπος της ηλικίας του μπορεί να πράξει.

Να ευχαριστήσουμε θερμά το προσωπικό και να ευχηθούμε στους ηλικιωμένους, στον παππού και τη γιαγιά, χρόνια πολλά!!

girokomeio11 girokomeio7
girokomeio2 girokomeio12
girokomeio13 girokomeio8
girokomeio14 girokomeio9

 

Κλείσιμο Μενού