25410 81130 / Ξάνθη / Επικοινωνία
Λαογραφικό Μουσείο Αβδήρων

Λαογραφικό Μουσείο Αβδήρων

  • Νέα

Η τάξη του Νηπιαγωγείου μας πραγματοποίησε μια όμορφη και ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα εκπαιδευτική επίσκεψη στο Λαογραφικό Μουσείο Αβδήρων. Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά στοιχεία της ζωής των παλαιότερων χρόνων και να ταξιδέψουν στο παρελθόν μέσα από τα εκθέματα του μουσείου.

Κατά τη διάρκεια της ξενάγησης, είδαν παραδοσιακές φορεσιές, δωμάτια σπιτιού όπως ήταν διαμορφωμένα παλιά, καθώς και παιχνίδια, σκεύη και εργαλεία της παλιάς εποχής. Μέσα από την παρατήρηση και τη συζήτηση, τα νήπια κατανόησαν πώς ζούσαν οι άνθρωποι παλαιότερα και σύγκριναν το χθες με το σήμερα.

Με αφορμή τη χριστουγεννιάτικη περίοδο που διανύουμε, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε το στολισμένο δεντράκι με παλιά στολίδια, αλλά και το καράβι που συνήθιζαν να στολίζουν τα Χριστούγεννα παλαιότερα. Οι υπεύθυνοι του μουσείου μίλησαν στα παιδιά για την ιστορία της Γέννησης, δείχνοντάς τους όμορφες και κατανοητές εικόνες. Μας είπαν για τα ήθη και έθιμα μιας άλλης εποχής. Στη συνέχεια όλοι μαζί τραγουδήσαμε τα κάλαντα.

Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με μια δημιουργική δραστηριότητα, όπου τα παιδιά ζωγράφισαν στολίδια από πηλό που είχαν ετοιμαστεί ειδικά για αυτά. Με χρώματα και χρυσόσκονη, τα διακόσμησαν με ενθουσιασμό, δημιουργώντας μοναδικά χριστουγεννιάτικα στολίδια.

Ήταν μια αξέχαστη εμπειρία γεμάτη γνώση, παράδοση και δημιουργικότητα, που άφησε στα παιδιά όμορφες εικόνες και αναμνήσεις.

Κλείσιμο Μενού