25410 81130-81520 / Άβδηρα, Ξάνθη / Επικοινωνία
Λέμε ΝΑΙ στο Διαδίκτυο, αλλά με τους δικούς μας ΟΡΟΥΣ!

Λέμε ΝΑΙ στο Διαδίκτυο, αλλά με τους δικούς μας ΟΡΟΥΣ!

Την Ημέρα ασφαλούς Διαδικτύου επέλεξε η Ε΄ τάξη του ΑΞΙΟΝ να παρουσιάσει σε συμμαθητές και γονείς το project της που αφορούσε στους κινδύνους που ελλοχεύουν στο διαδίκτυο αλλά και τα μέτρα προστασίας. Η αξία μιας τέτοιας δράσης κρίνεται κάτι παραπάνω από αναγκαία σε μια εποχή που η ζωή μας αποτυπώνεται στις κάμερες υψηλής ευκρίνειας των smartphones και το αγαπημένο μας παιχνίδι είναι το tablet, στην εποχή που κάνουμε αγορές από τον καναπέ μας και θεωρούμε φίλους μας ακόμη και αγνώστους, στην εποχή που οι εγκυκλοπαίδειες και τα βιβλία έχουν αντικατασταθεί από την ευκολία των μηχανών αναζήτησης, ενισχύοντας έτσι την αποτελεσματικότητα ακόμη και των φυγόπονων.

Me το project αυτό ασχοληθήκαμε για τρεις και πλέον μήνες, προσπαθώντας να μελετήσουμε όσο το δυνατόν πιο διεξοδικά τους κινδύνους του διαδικτύου αλλά με κύριο στόχο όχι να καταδικάσουμε το διαδίκτυο ή να προτείνουμε να το βγάλουμε από τη ζωή μας, αλλά να μεταδώσουμε τρόπους ορθής χρήσης του, προκειμένου η πλοήγησή μας να είναι ασφαλής.

Οι μαθητές δημιούργησαν τρεις ταινίες μικρού μήκους με τις οποίες παρουσίασαν τους κινδύνους αυτούς. Η μια αφορούσε στον εθισμό στο διαδίκτυο, η άλλη στον εκφοβισμό μέσω διαδικτύου (cyber bullying) και η τρίτη στην παραπλάνηση μέσω διαδικτύου. Καθ’ όλη τη διάρκεια μάλιστα του project πραγματοποιήθηκαν ενημερώσεις από ειδικούς, για να κατανοήσουν οι μαθητές ακόμη καλύτερα τη σημασία του ζητήματος.

Οι μαθητές στο ΑΞΙΟΝ γνωρίζουν πολύ καλά πως η γνώση είναι δύναμη και η πρόληψη είναι η καλύτερη αντιμετώπιση. Γι΄ αυτό και η Ε΄ τάξη ήταν ενθουσιασμένη και πρόθυμη να παρουσιάσει τις γνώσεις της και να συμβάλλει από την πλευρά της στην προστασία όλων από τη λανθασμένη χρήση του διαδικτύου, που μπορεί να είναι καταστροφική. Άλλωστε στο κοινωνικό μήνυμα και στη μετάδοση των γνώσεων έγκειται και η ουσία των project, μιας μορφής διδασκαλίας που το ΑΞΙΟΝ έχει καθιερώσει στο πρόγραμμά του.

Στην παρουσίαση πραγματοποιήθηκε επίσης μια σύντομη ενημέρωση για τους κινδύνους αλλά και τα μέτρα προστασίας, ενώ παρουσιάστηκε και η έρευνα που διεξήγαν οι μαθητές με σκοπό να μελετήσουν τη χρήση του Διαδικτύου από μαθητές του σχολείου, ενώ μοίρασαν κι ένα booklet με πλούσιο υλικό για την ασφαλή χρήση του Διαδικτύου. Τέλος όλοι μαζί έγιναν πρέσβεις του μηνύματος “Λέμε ΝΑΙ στο Διαδίκτυο, αλλά με τους δικούς μας ΌΡΟΥΣ!”

Ο δάσκαλος της Ε΄,

Ευθυμιάδης Ραφαήλ.

Δείτε εδώ μια μικρή παρουσίαση των αποτελεσμάτων της έρευνάς μας.

Δείτε στο κανάλι μας AXIONWEBTV στο Youtube τις τρεις παραγωγές των μαθητών.

project_E_1 project_E_2 project_E_3
project_E_4 project_E_5 project_E_6
project_E_8 project_E_9 project_E_10
project_E_11 project_E_12 project_E_13
Κλείσιμο Μενού