25410 81130-81520 / Άβδηρα, Ξάνθη / Επικοινωνία
Μαθαίνοντας την τοπική Ιστορία

Μαθαίνοντας την τοπική Ιστορία

Στο πλαίσιο της ενασχόλησής τους  με την αρχαία ελληνική ιστορία, οι μαθητές της Δ΄ τάξης συμμετείχαν στο πρόγραμμα «Ο κόσμος των αρχαίων Αβδήρων», την Παρασκευή 02 Νοεμβρίου. Το πρόγραμμα είχε ιδιαίτερα βιωματικό χαρακτήρα κάτι που οι μαθητές και οι μαθήτριες έδειξαν να απόλαυσαν ιδιαίτερα.

Συγκεκριμένα, αρχικά επισκεφτήκαμε το Αρχαιολογικό Μουσείο Αβδήρων. Εκεί με τη συνοδεία ξεναγού ενημερωθήκαμε για τον πολιτισμό των αρχαίων Αβδηριτών, τους μύθους για τη δημιουργία της σημαντικής αυτής αποικίας, αλλά και των τρόπο ζωής των κατοίκων. Οι μαθητές κλήθηκαν να συμμετέχουν σε αυτοσχέδια δραματοποίηση και, μέσα από την καθοδήγηση της ξεναγού, αλλά και του δασκάλου τους, παρουσίασαν στους συμμαθητές τους ταφικά έθιμα και έθιμα γάμου. Μάθαμε, έτσι τόσο για την τέχνη και μικροτεχνία της εποχής όσο και για τις αντιλήψεις των τότε κατοίκων της περιοχής.

Η επίσκεψή μας συνεχίστηκε στον αρχαιολογικό χώρο Αβδήρων. Εκεί για αρχή είχαμε τη δυνατότητα να ντυθούμε μανδύες και να υποδυθούμε μία νεκρική πομπή και να συζητήσουμε για κοινά στοιχεία του αρχαίου πολιτισμού με τον σύγχρονο. Το πρόγραμμα έκλεισε με τους μαθητές και τις μαθήτριες να αναλαμβάνουν ρόλους αρχαιολόγου και συντηρητή αρχαιοτήτων. Οι υπεύθυνοι του χώρου είχαν δημιουργήσει μια προσομοίωση αρχαιολογικής ανασκαφής, όπου με τη βοήθεια της ξεναγού ανακαλύψαμε κομμάτια αγγείων και έπειτα προσπαθήσαμε να τα συναρμολογήσουμε.

 

Κλείσιμο Μενού