25410 81130-81520 / Άβδηρα, Ξάνθη / Επικοινωνία
Παγκόσμια ημέρα μετανάστευσης ψαριών

Παγκόσμια ημέρα μετανάστευσης ψαριών

Η 24η Μαΐου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Μετανάστευσης Ψαριών και οι μαθητές της Ε’ τάξης του δημοτικού ΑΞΙΟΝ επισκέφθηκαν τον Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Νέστου – Βιστωνίδας – Ισμαρίδας, για να γιορτάσουν την ημέρα.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε με την παρουσίαση των απειλών  για τα ψάρια των ποταμών, των λιμνών και των λιμνοθαλασσών. Στη συνέχεια έγινε αναφορά στη μετανάστευση των ψαριών και τα εμπόδια που συναντούν κατά τη διάρκειά της.
 Παράλληλα αναφέρθηκαν και οι πιθανές λύσεις που υπάρχουν, όπως είναι «οι σκάλες ψαριών» και τα παρακαμπτήρια κανάλια που δίνουν τη δυνατότητα στα περισσότερα είδη ψαριών να προσπεράσουν τα εμπόδια. Επίσης τα παιδιά ενημερώθηκαν για τη βιολογία και τον τρόπο ζωής ορισμένων ειδών ψαριών που συναντάμε στα ποτάμια, τις λίμνες και τις λιμνοθάλασσες, καθώς και τις μεθόδους δειγματοληψίας ψαριών (συλλογή δειγμάτων για επιστημονικές μελέτες), όπως είναι η ηλεκτραλιεία και ο γρίπος.
Έπειτα, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στις εγκαταστάσεις του Αλιευτικού Συνεταιρισμού Λίμνης Βιστωνίδας, όπου τα παιδιά είχαν τη δυνατότητα να δουν από κοντά τον τρόπο διαχείρισης των μεταναστευτικών ψαριών, όπως οι κέφαλοι, τα λαβράκια και οι τσιπούρες που μεταναστεύουν από τη θάλασσας στις λιμνοθάλασσες και επιστρέφουν για την αναπαραγωγής τους, καθώς επίσης και κάποια είδη ψαριών στο φυσικό τους περιβάλλον.
Ακολούθησε επίσκεψη στο λιμάνι του Πόρτο Λάγους, όπου επισκεφθήκαμε και το ιχθυοπωλείο του χωριού και περιεργαστήκαμε από κοντά αρκετά είδη ψαριών.
Η επίσκεψη  ολοκληρώθηκε με παρατήρηση πουλιών στον υγρότοπο.
Οι μαθητές μας ολοκλήρωσαν την επίσκεψη  γεμάτοι  εικόνες και γνώσεις που τους έκαναν να εκτιμήσουν περισσότερο την αξία των ψαριών όχι μόνο ως τροφή αλλά και ως σημαντικό κομμάτι της βιοποικιλότητας του Εθνικού Πάρκου Μακεδονίας -Θράκης.
Κλείσιμο Μενού