25410 81130-81520 / Άβδηρα, Ξάνθη / Επικοινωνία
Πολυήμερη εκδρομή στην Δυτική Ελλάδα

Πολυήμερη εκδρομή στην Δυτική Ελλάδα

Το Γυμνάσιο ΑΞΙΟΝ στο πλαίσιο των μαθημάτων της Ιστορίας και της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας πραγματοποίησε πολυήμερη εκπαιδευτική εκδρομή στη δυτική Ελλάδα από τις 4 έως και 7 Μαΐου. Στόχος της επίσκεψης είναι να περιηγηθούμε σε ιστορικά μνημεία που σχετίζονται με τα σχολικά μαθήματα ώστε οι μαθητές να αντιληφθούν την ιστορική διαδρομή των Ελλήνων.

Στη διαδρομή μας σταματήσαμε στην Βεργίνα και επισκεφτήκαμε το πιο σημαντικό αξιοθέατο τους Βασιλικούς Τάφους στην αρχαία νεκρόπολη των Αιγών. Στο μουσείο φιλοξενούνται ευρήματα, ακριβώς δίπλα από τους τάφους, που είναι σκεπασμένοι με χώμα και το σημαντικότερο η χρυσή λάρνακα με το μακεδονικό αστέρι που περιείχε τα οστά του βασιλιά Φιλίππου Β´ καθώς και το χρυσό στεφάνι που φορούσε ο νεκρός.

Με ορμητήριο την Άρτα περπατήσαμε αρχικά στο φημισμένο πετρόχτιστο γεφύρι της. Έπειτα περιηγηθήκαμε στην αρχαία Νικόπολη, τη μεγαλύτερη αρχαία πόλη της Ελλάδας. Ο αρχαιολογικός χώρος, περιλαμβάνει εκτός από το Ωδείο και το Θέατρο, δύο παλαιοχριστιανικές βασιλικές με εντυπωσιακά ψηφιδωτά, το μνημείο του Αυγούστου και το στάδιο. Την ίδια μέρα ταξιδέψαμε και στην Λευκάδα και επισκεφτήκαμε το Αρχαιολογικό Μουσείο Λευκάδας που στεγάζει τους πολιτιστικούς θησαυρούς του νησιού, από τη μέση παλαιολιθική περίοδο έως την ύστερη ρωμαιοκρατία, προβάλλοντας την εξέλιξη της ιστορίας του.

Την επόμενη μέρα πρώτη μας στάση ήταν το εξαιρετικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Άρτας. Η έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου είναι αφιερωμένη στην ίδρυση, την ακμή και την καταστροφή της Αμβρακίας. Παρουσιάζει την ιστορία της μέσα από το δημόσιο και ιδιωτικό βίο των Αμβρακιωτών, τα νεκροταφεία της πόλης, αλλά και το «τέλος» της στα ρωμαϊκά χρόνια. Επόμενη στάση ήταν το φημισμένο Νεκρομαντείο του αρχαίου ελληνικού κόσμου στις όχθες του Αχέροντα όπου μάθαμε πώς οι Αρχαίοι αντιμετώπιζαν το θάνατο.

Την τελευταία μέρα επισκεφτήκαμε την πόλη των Ιωαννίνων και η πρώτη μας επίσκεψη ήταν το Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων του Παύλου Βρέλλη γνωστό και ως Μουσείο Ελληνικής Ιστορίας. Πρόκειται για ένα έργο 150 κέρινων ομοιωμάτων, κυρίως των ηρώων της ελληνικής επανάστασης, και 36 ιστορικών θεμάτων που παρουσιάζουν τις σημαντικότερες στιγμές της Ελληνικής Ιστορίας. Έπειτα περπατήσαμε στο κάστρο της πόλης στο περίφημο Ιτς Καλέ και χαρήκαμε την ηλιόλουστη μέρα.

Κάθε επίσκεψη και μια νέα εμπειρία, κάθε προορισμός μια διαδρομή στον χρόνο…

Συνοδοί εκπαιδευτικοί:
Φώτης Λίτσας
Μαρίνα Αλατά
Χρήστος Αποστολίδης
Δήμητρα Αραβίδου

Κλείσιμο Μενού