25410 81130-81520 / Άβδηρα, Ξάνθη / Επικοινωνία
Στο Δασικό Χωριό

Στο Δασικό Χωριό

Οι μαθητές των Δ’, Ε’ και Στ’ τάξεων του Δημοτικού ΑΞΙΟΝ πήραν τα βουνά.
Αφού διάβασαν όλοι το βιβλίο του Ζαχαρία Παπαντωνίου “Τα ψηλά βουνά”, ξεσηκώθηκαν να μείνουν, έστω και για ένα βράδυ, στη φύση.

Η ανυπομονησία απ’ όλους μεγάλη κι ακόμη πιο μεγάλη η χαρά τους για αυτή την εκπαιδευτική εκδρομή! Ήθελαν να ζήσουν το βουνό.

Τετάρτη 25 Μαίου ξεκίνησαν αρχικά για το μουσείο Φυσικής Ιστορίας Παρανεστίου, οπου ήρθαν σε επαφή με το φυσικό περιβάλλον της Ροδόπης και του Νέστου. Πετρώματα, ορυκτά, δείγματα από βρύα και λειχήνες και φυσικά βαλσαμωμένα ζώα, όπως αλεπούδες, λύκοι, αγριογούρουνα, βίδρες κλπ.

Το ενδιαφέρον τους μεγάλο καθώς αντίκριζαν στο πραγματικό του μέγεθος άγρια ζώα.
Ακολούθησε το Δασικό χωριό της Χαιντούς (η κλασική του ονομασία) εκεί είδαν την αρμονική συνύπαρξη του ανθρώπου με τη φύση. Καταπράσινα ψηλά δέντρα, πουλιά, άλογα, γάτες και σκύλοι αποτελούν ένα ονειρεμένο σκηνικό, ακόμη και με λίγη βροχούλα.

Η νύχτα ήταν όνειρο, στα υπέροχα παραμυθένια ξύλινα σπιτάκια σε απόλυτη ησυχία και με παρέα αποσπάσματα από το βιβλίο τα “ψηλά βουνά”.
Την επόμενη μέρα – μετά το πρωινό έκπληξη – ξεκίνησαν για τον καταρράκτη του Λειβαδίτη, τον μεγαλύτερο καταρράκτη των Βαλκανίων (60 μέτρα). Ακολούθησαν το μονοπάτι, αφουγκράστηκαν τους ήχους του δάσους και κατέληξαν στον καταρράκτη, που η λαϊκή παράδοση αναφέρει πως στα νερά του λούζονταν οι “καλοκυράδες” (νεράιδες).

Η εκπαιδευτική εκδρομή ολοκληρώθηκε με επιτυχία, μια και όλοι θέλουν να επαναληφθεί και θα επανάληφθεί τον Οκτώβρη, τότε που όλο το δάσος της οξιάς γίνεται χρυσοκόκκινο!

Ένα θερμό μπράβο και σε όλους τους συνοδούς.

 

 

Κλείσιμο Μενού