25410 81130-81520 / Άβδηρα, Ξάνθη / Επικοινωνία
ΑΞΙΟΝ-Comenius: Επίσκεψη στην Ιταλία

ΑΞΙΟΝ-Comenius: Επίσκεψη στην Ιταλία

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το Νηπιαγωγείο και το Δημοτικό ΑΞΙΟΝ δηλώνουν την παρουσία τους στο πρόγραμμα Comenius, που ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς την προηγούμενη σχολική χρονιά. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που αποσκοπεί στη βελτίωση της ποιότητας της σχολικής εκπαίδευσης και στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής διάστασής της, μέσω της διακρατικής συνεργασίας μεταξύ σχολείων, εκπαιδευτικών και μαθητών.

Ο τίτλος του προγράμματος στο οποίο συμμετέχουμε είναι «Βλέποντας τον κόσμο μέσα από τα μάτια των παιδιών» και συγκεκριμένα των παιδιών από τις 8 διαφορετικές χώρες που αποτελούν μαζί με την Ελλάδα τη μεγάλη ευρωπαϊκή παρέα μας: την Κύπρο, τη Ρουμανία, την Ισπανία, την Ιταλία, τη Βουλγαρία, την Τουρκία, τη Γαλλία και την Πολωνία.

Κατά τη διάρκεια του προγράμματος εκπαιδευτικοί και μαθητές των συνεργαζόμενων σχολείων επισκέπτονται τις συμμετέχουσες χώρες, όπου διοργανώνονται συναντήσεις με προκαθορισμένα θέματα. Σκοπός είναι η παρουσίαση του παραγόμενου έργου και η γνωριμία με την κουλτούρα και με τα εκπαιδευτικό σύστημα κάθε χώρας. Αυτή η δημιουργική αλληλεπίδραση στη βάση της αμοιβαιότητας και του σεβασμού διευρύνει τους παιδαγωγικούς μας ορίζοντες.

Από την αρχή της φετινής χρονιάς δουλέψαμε πάνω στο θέμα «Ο τόπος μου» και παρουσιάσαμε τη χώρα μας μέσα από τα μάτια των παιδιών στην προγραμματισμένη συνάντηση που έγινε στην Κατάνια της Σικελίας. Οι μαθητές των μεγάλων τάξεων συγκέντρωσαν πληροφορίες για σπουδαίες προσωπικότητες Ελλήνων του χθες και του σήμερα, ενώ οι μικρότεροι ασχολήθηκαν με εικαστικές δημιουργίες και την κατασκευή του χάρτη της Ελλάδας.

Οι εκπαιδευτικοί του σχολείου μας επισκέφτηκαν στην Γκραβίνα το σχολείο ‘’Giovanni Paolo II’’. Εκεί πραγματοποιήθηκε έκθεση με τα έργα όλων των χωρών. Οι δασκάλες οργάνωσαν παιδαγωγικά παιχνίδια για τη γνωριμία με την Ελλάδα στην αντίστοιχη Α’ Δημοτικού, παρακολούθησαν διδασκαλίες των Ιταλών συναδέλφων τους και ενημερώθηκαν για το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας.

Παράλληλα, είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν την ιστορία του τόπου από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Πρόκειται, άλλωστε, για μια περιοχή με έντονο ελληνικό στοιχείο, κατάλοιπο των αποικιών της «Μεγάλης Ελλάδας». Ξεχωριστό στοιχείο αποτελεί και η παρουσία του ηφαιστείου της Αίτνας στην περιοχή, το οποίο παίζει καθοριστικό ρόλο στη ζωή των κατοίκων.

Η επόμενη συνάντηση με τους Ευρωπαίους φίλους μας θα πραγματοποιηθεί τον Δεκέμβριο στη Βουλγαρία με θέμα «Χριστούγεννα και Νέα Χρονιά». Ως τότε οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί του σχολείου μας εργάζονται με πολλή χαρά και δημιουργικότητα ετοιμάζοντας την ελληνική εκδοχή των γιορτών, πάντα ιδωμένη μέσα από τα μάτια των παιδιών.

Italy7 Italy2
Italy6 Italy3
Italy5 Italy4

 

Κλείσιμο Μενού