25410 81130-81520 / Άβδηρα, Ξάνθη / Επικοινωνία
Εύζωνες, οι φύλακες των αφανών

Εύζωνες, οι φύλακες των αφανών

Οι Α’, Β’, Γ’ τάξεις επισκέφτηκαν την ατομική έκθεση φωτογραφίας της Δήμητρας Χατζηαδάμ με θέμα «Εύζωνες, οι φύλακες των αφανών», η οποία λαμβάνει χώρα στη Δημοτική Πινακοθήκη Ξάνθης.

Η καλλιτέχνης, Δήμητρα Χατζηαδάμ,αφού μας καλωσόρισε στο χώρο, μίλησε στα παιδιά για το φωτογραφικό της έργο. Μας παρουσίασε έπειτα, στιγμιότυπα από τις εθιμοτυπικές αποστολές των Ευζώνων, αλλά και στιγμές από την καθημερινότητα τους… Ακολουθήσαμε κι εμείς με τη σειρά μας, τους Εύζωνες στο Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, για την έπαρση και υποστολή της σημαίας, αλλά και στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη. Στο έργο της φωτογράφου θαυμάσαμε ακόμη, τις παραδοσιακές στολές των Ευζώνων που φέρουν πλήθος συμβολισμών.

Τα παιδιά ενθουσιάστηκαν με τη σκληρή εκπαίδευση των Ευζώνων και την αφοσίωση τους στο καθήκον. Οι απορίες τους… αμέτρητες, ο θαυμασμός τους… περίσσιος! Αφήσαμε την έκθεση, εμποτισμένοι με πλήθος συναισθημάτων. Σίγουρα, οι εικόνες και η περιγραφή, σε συνδυασμό με το ηχητικό ντοκουμέντο που συνόδευε την έκθεση (ηχογραφήσεις από τις δραστηριότητες των Ευζώνων), κατέδειξαν τα στοιχεία που συναποτελούν την «ψυχή» του Έλληνα και τόνωσαν την εθνική μας περηφάνια!

 

 

Κλείσιμο Μενού