25410 81130-81520 / Άβδηρα, Ξάνθη / Επικοινωνία
«Πρόσκληση σε γεύμα» στο μουσείο Αβδήρων

«Πρόσκληση σε γεύμα» στο μουσείο Αβδήρων

Με αφορμή την Αρχαία Ελλάδα και τη ζωή των προγόνων μας, η Δ΄ Δημοτικού επισκέφτηκε το μουσείο Αβδήρων την Τετάρτη, 08 Μαΐου, για να παρακολουθήσουμε εκπαιδευτικό πρόγραμμα σχετικά με τις διατροφικές συνήθειες των Αρχαίων.

Η αρχαιολόγος, Δέσποινα Σκουλαρίκη, μας υποδέχτηκε και ξεκίνησε με μία παρουσίαση για τις βασικές πηγές τροφής των ανθρώπων εκείνης της εποχής, σιτάρι, αμπέλι και ελαιόδεντρα. Στη συνέχεια, για να αντιληφθούν καλύτερα οι μαθητές μας τις διαφορές με τη διατροφή που ακολουθούμε σήμερα, η οικοδεσπότης μας έκανε μία αναφορά σε είδη τροφών που δεν υπήρχαν εκείνη την εποχή, όπως οι ντομάτες και οι πατάτες, αλλά και επεξεργασμένες τροφές, όπως τα παγωτά και η πίτσα.

Έπειτα περάσαμε στα εκθέματα του μουσείο, για να μας εξηγήσουν τις διαδικασίες ψαρέματος, μαγειρέματος, αλλά και οργάνωσης ενός γεύματος. Κρατήσαμε σημειώσεις για μαγειρικά σκεύη, ακούσαμε τα παράξενα ονόματά τους και μάθαμε για τη χρήση τους. Οι μαθητές και οι μαθήτριες συμμετείχαν ενεργά σε όλη τη διαδικασία, παρατήρησαν τα ευρήματα μιας άλλης εποχής και μεταφέρθηκαν νοερά στα Αρχαία Άβδηρα και σε συμπόσια γεμάτα λιχουδιές και νερωμένο κρασί.

Για το τέλος, πήραμε και δώρο από μία συνταγή της εποχής που οι αρχαιολόγοι κατάφεραν να καταγράψουν, προσαρμοσμένη λίγο βέβαια στα δικά μας γούστα. Η κα Σκουλαρίκη μας αποχαιρέτησε προτρέποντας τα παιδιά να δοκιμάσουν τις συνταγές, αλλά και να εμπνευστούν γενικότερα από τα χαρακτηριστικά της αρχαίας μεσογειακής διατροφής.

 

Κλείσιμο Μενού