25410 81130-81520 / Άβδηρα, Ξάνθη / Επικοινωνία
Σχολικοί  Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (EPAS)

Σχολικοί Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (EPAS)

Το  ΛΥΚΕΙΟ ΑΞΙΟΝ επιλέχθηκε φέτος ,μαζί με άλλα 17 σχολεία , ως « Σχολείο-Πρέσβης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» .

Οι “Σχολικοί Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου”  είναι ένα πρόγραμμα που  υλοποιείται  στη Γερμανία, τη Γαλλία, την Πολωνία, την Ισπανία, την Ολλανδία, την Ιρλανδία , την Ελλάδα και την Μάλτα. Τη σχολική χρονιά που μας πέρασε (2015-2016) σχολεία από όλη την Ελλάδα συμμετείχαν με δράσεις που σκοπό είχαν να αναδείξουν το ευρωπαϊκό ιδεώδες και τις ευρωπαϊκές αλλά και πανανθρώπινες αξίες. Από τη νέα σχολική χρονιά η Ελλάδα εντάσσεται στο επίσημο δίκτυο των “Σχολείων Πρέσβεων του ΕΚ”.

Το Πρόγραμμα Σχολεία-Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατά τη νέα τριετή περίοδο (2017-2019) σκοπό έχει την αναβάθμιση της γνώσης των νέων γύρω από τον ευρωπαϊκό κοινοβουλευτισμό, τις αξίες της πολιτικής δημοκρατίας στην Ευρώπη, καθώς και για τον ρόλο και τη λειτουργία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το οποίο εκπροσωπεί τους Ευρωπαίους πολίτες.

Το Πρόγραμμα απευθύνεται στους εκπαιδευτικούς και μαθητές των λυκείων και στοχεύει να ενθαρρύνει τους νέους, ιδιαίτερα μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, να κατανοήσουν τα δικαιώματα τους ως ευρωπαίοι πολίτες, να γνωρίσουν το έργο και τις αρμοδιότητες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των Μελών του και να αντιληφθούν πως μπορούν να συμμετέχουν καλύτερα στη διαμόρφωση της του δημοσίου βίου και στην εμπέδωση της πολιτικής δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στο τέλος της σχολικής χρονιάς και μετά από αξιολόγηση των δράσεων, ο τίτλος του «Σχολείου-Πρέσβη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» αποδίδεται στα επιτυχόντα σχολεία.Παράλληλα, απονέμεται τιμητικό δίπλωμα στους Μαθητές – Πρέσβεις του ΕΚ (Junior Ambassadors), τους Καθηγητές – Πρέσβεις του ΕΚ (Senior Ambassadors), καθώς και δίπλωμα αναγνώρισης συμμετοχής σε όλους τους άλλους μαθητές οι οποίοι είχαν ενεργή δράση στο πρόγραμμα.

Κεντρικός στόχος της όλης προσπάθειας είναι η εμπέδωση και ανάδειξη των αξιών της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας και της δημοκρατικής οργάνωσης της κοινωνίας στα ευρωπαϊκά πρότυπα, με βάση τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις αξίες της ελευθερίας, της ανοιχτής κοινωνίας, το διάλογο και την ανεκτικότητα μεταξύ των μαθητών.

Τo σχολείο μας στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος έχει  υλοποιήσει και προγραμματίσει διάφορες δράσεις όπως:

– συμμετοχή στην Προσομοίωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στα Εκπαιδευτήρια Μαντουλίδη τον περασμένο Φεβρουάριο,

– επίσκεψη των μαθητών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα στο  Europe Direct της Ξάνθης ,

-ενημέρωση των μαθητών στο Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα από τον επικεφαλή του προγράμματος κ. Αντωνακόπουλο τον Απρίλιο

-συνεργασία με άλλα σχολεία της περιοχής για διοργάνωση κοινών δράσεων το προσεχές σχολικό έτος

-δράσεις σχετικές με το πρόγραμμα στο εξωτερικό κ.α.

 

Την ευθύνη και το συντονισμό του προγράμματος έχουν οι καθηγητές Δημητριάδης Ανάργυρος και Κοκκίνου Ελένη.

 

Κλείσιμο Μενού