25410 81130-81520 / Άβδηρα, Ξάνθη / Επικοινωνία
“Ύμνος εις την Ελευθερίαν”

“Ύμνος εις την Ελευθερίαν”

  • Νέα

Οι μαθητές του Γυμνασίου και Λυκείου ΑΞΙΟΝ επισκέφτηκαν τη συλλογική εικαστική έκθεση «Ύμνος Εις την Ελευθερίαν» του Διονυσίου Σολωμού που φιλοξενείται στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης. Η έκθεση διενεργείται στο πλαίσιο των εκδηλώσεών του για τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης.

Την επιμέλεια έχει η ιστορικός τέχνης Ίρις Κρητικού η οποία προσκάλεσε διακεκριμένους Έλληνες εικαστικούς να αναγνώσουν τον Ύμνο εξαρχής και να επιλέξουν μία ή περισσότερες στροφές του Ύμνου εις την Ελευθερίαν, προκειμένου να προχωρήσουν σε εικαστική «ανάγνωση».

Στα έργα διατυπώνονται νοήματα και συναισθήματα από τις κορυφαίες στιγμές του Αγώνα. Κυριαρχούν τα τοπία των αιματηρών μαχών και των πολύνεκρων πολιορκιών, εξυμνούνται οι θυσίες των προγόνων δίνοντας έμφαση στην αγωνία για την Ελευθερία. Τα 116 πρωτότυπα έργα αυτής της έκθεσης έχουν υλοποιηθεί με διαφορετικές τεχνικές και υλικά.

Οι μαθητές μας παρατήρησαν όλα τα εκθέματα με προσοχή και εντυπωσιάστηκαν από το τελικό αποτέλεσμα.

Η χαρά μας ήταν μεγάλη καθώς, έπειτα από δυο περίπου χρόνια, επιστρέφουμε στη σχολική ζωή και τα πολιτιστικά δρώμενα τηρώντας πάντα κάθε υγειονομικό πρωτόκολλο.

 

Κλείσιμο Μενού