25410 81130-81520 / Άβδηρα, Ξάνθη / Επικοινωνία
Νέες Πανελλήνιες – Για τους μαθητές που φέτος ( 2017-18 ) θα πάνε στην Ά Λυκείου

Νέες Πανελλήνιες – Για τους μαθητές που φέτος ( 2017-18 ) θα πάνε στην Ά Λυκείου

  • Νέα

Για τους μαθητές που φέτος ( 2017-18 ) θα πάνε στην Ά Λυκείου.
Το Λύκειο παίρνει την βαρύτητα για την εισαγωγή στα Πανεπιστήμια.
Στο Λύκειο οι γνώσεις, εκεί και οι εξετάσεις.

Το ΑΞΙΟΝ έχει ήδη προσαρμόσει τη μορφή λειτουργίας του Λυκείου του στα νέα δεδομένα. Η εφαρμογή τους στη τάξη και στη πράξη, δείχνει να είναι θετικά.

Ενσωματωμένες στο Λύκειο θα είναι οι πανελλαδικές εξετάσεις, στις οποίες θα διαγωνίζονται υποχρεωτικά όλοι οι μαθητές της φετινής Α´ Λυκείου όταν θα φοιτήσουν στην Γ’ Λυκείου το 2019 -20.

Νέο σύστημα Πανελλαδικών Εξετάσεων ανακοίνωσε σήμερα, Πέμπτη, ο Γ.Γ. του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής Γ. Κουζέλης, διευκρινίζοντας ότι δεν έχει οριστικοποιηθεί η τελική του μορφή.
Στο τελικό στάδιο, το νέο σύστημα αναμένεται να βασίζεται στο μεγαλύτερο μέρος του, στους βαθμούs του απολυτηρίου και λιγότερο σε Πανελλαδικές Εξετάσεις.

Τα βασικά σημεία του νέου συστήματος αφορούν στην πρόσβαση των υποψηφίων στα Πανεπιστήμια, στις αλλαγές στις τρεις τάξεις του Λυκείου, στο χρονοδιάγραμμα για τα νέα Προγράμματα Σπουδών και τα νέα σχολικά βιβλία.

 

Στόχος των αλλαγών που σχεδιάζει το υπουργείο Παιδείας, είναι το Νέο Λύκειο να οδηγεί σταδιακά σε ένα αξιόπιστο απολυτήριο με ένα σύστημα ενδοσχολικών και εξωσχολικών εξετάσεων.

Σύμφωνα με αυτές, οι μαθητές της Γ´ λυκείου, θα αξιολογούνται:
– Από τους καθηγητές τους στο πρώτο τετράμηνο της διδασκαλίας, (προφορικά και με διαγωνίσματα και εργασίες) σε όλα τα μαθήματα της τάξης.
– Γραπτά, με πανελλαδικού χαρακτήρα εξετάσεις, στο δεύτερο τετράμηνο της διδασκαλίας, σε 4 μαθήματα.
Το ένα από τα 4, το μάθημα της Γλώσσας, θα είναι υποχρεωτικό για όλους. Τα άλλα 3 θα τα επιλέγουν οι μαθητές.

Οι εξετάσεις θα είναι Πανελλαδικές και τα θέματα δεν θα προέρχονται από Τράπεζα Θεμάτων. Αντιθέτως θα παραμένει η Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων που θα επιλέγει τα θέματα.

– Για την πρόσβαση στα ΑΕΙ: Θα προσμετράται, με υψηλό συντελεστή, (δεν έχει προσδιοριστεί ακόμη), ο βαθμός από τις πανελλαδικού χαρακτήρα εξετάσεις στα 4 μαθήματα της Γ´ λυκείου και με μικρότερο συντελεστή ο βαθμός των ενδοσχολικά εξεταζομένων μαθημάτων της Γ´ λυκείου.
– Για τη διαμόρφωση του βαθμού του απολυτηρίου:
Ο σχεδιασμός είναι, να υπολογίζεται σε μεγαλύτερο ποσοστό ο βαθμός των ενδοσχολικά εξεταζόμενων μαθημάτων και σε μικρότερο ποσοστό, ο βαθμός των 4 πανελλαδικά εξεταζομένων μαθημάτων.
– Δεν θα υπάρχουν πανεπιστημιακά τμήματα που θα δέχονται φοιτητές χωρίς εξετάσεις.
– Η πρώτη χρονιά εφαρμογής του νέου συστήματος θα είναι η χρονιά 2019 -20 αλλά αφορά αυτούς που φέτος 2017-18) θα πάνε στην Α´ λυκείου.
– Στην Α’ Λυκείου, από τον Σεπτέμβριο, δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή στο αναλυτικό πρόγραμμα, αλλά θα υπάρξει εξεταστική ελάφρυνση.
– Μικρές μεταβολές θα έχει η ύλη της Α΄λυκείου την χρονιά 2018 -19, ενώ την ίδια χρονιά (2018-19) θα αλλάξει το ωρολόγιο πρόγραμμα της Β´ λυκείου.
– Στην Β’ Λυκείου θα μαθήματα θα είναι τετράωρα.
– Στην Γ’ Λυκείου τα μαθήματα θα είναι 6ωρα.
– Στο Νέο Λύκειο δεν θα υπάρχουν καθόλου μαθήματα μιας διδακτικής ώρας.
– Στα υποχρεωτικά μαθήματα εντάσσονται τα Θρησκευτικά, η Φυσική Αγωγή και οι Δημιουργικές

Ο πρόεδρος του ΙΕΠ σημείωσε ότι αυτά τα προγράμματα «ήταν ήδη στο συρτάρι» έτοιμα και γι’ αυτό έχουν προχωρήσει.
Συγκεκριμένα για τα Θρησκευτικά, ο κ. Κουζέλης ξεκαθάρισε ότι το 2017-18, το μάθημα θα γίνει με φακέλους μαθητών: Ο φάκελος του μαθητή που έχει σχεδιαστεί πάνω στο νέο πρόγραμμα σπουδών είναι έτοιμος και θα τον παραλάβουν οι μαθητές τον Σεπτέμβριο.
Σε ό,τι αφορά στα νέα βιβλία, αυτά θα είναι έτοιμα την επόμενη χρονιά (2018-19) αφού η Εκκλησία ελέγξει προηγουμένως ό,τι έχει σχέση με το δογματικό περιεχόμενο.

Για το μάθημα της Ιστορίας: 
Αυτήν τη στιγμή προχωράει η διαμόρφωση των προγραμμάτων σπουδών της Ιστορίας, με την επιστημονική επιτροπή, που απαρτίζεται από πανεπιστημιακούς, να έχει προχωρήσει το αρχικό πόρισμά της σε μία διευρυμένη επιτροπή, στην οποία συμμετέχουν και συνεργάτες από την Πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. «Πρόκειται για πρόταση αδρών γραμμών», σχολίασε ο κ. Κουζέλης. Θα γίνει νέο Πρόγραμμα Σπουδών μέχρι την αρχή της επόμενης χρονιάς (2018) και δείγμα για το φάκελο του μαθητή, για όλες τις τάξεις. Τα νέα βιβλία της Ιστορίας θα είναι έτοιμα την χρονιά 2018 -19.

Ξένες γλώσσες: Παράλληλα, νέα προγράμματα σπουδών που πραγματοποιούνται ήδη, θα είναι οι ξένες γλώσσες (ώστε να συμβαδίζουν με τη δυνατότητα χορήγησης πιστοποίησης).

Μετά την αλλαγή των προγραμμάτων σπουδών, η Β’ Λυκείου, θα είναι η «τάξη ταβάνι» στην οποία οι μαθητές θα ελέγχονται για τις βασικές γνώσεις στα μαθήματα κορμού τα οποία θα ξανασχεδιαστούν.

Μέχρι το 2020 όπου οι υποψήφιοι θα εισάγονται στα ΑΕΙ με το νέο σύστημα πρόσβασης, στόχος του Υπουργείου Παιδείας είναι να γίνονται βελτιώσεις στα θέματα των πανελλαδικών εξετάσεων προς την κατεύθυνση της λιγότερης απομνημόνευσης.

Στόχος των αλλαγών είναι το Νέο Λύκειο να οδηγεί σταδιακά σε ένα αξιόπιστο και αδιάβλητο απολυτήριο που θα μετράει για τα πάντα, διευκολύνοντας τους αποφοίτους στην συνέχιση των σπουδών τους ή στις όποιες άλλες τους επιλογές.

Επίσης, ανακοίνωσε ότι μέχρι την επόμενη εβδομάδα θα έχει ολοκληρωθεί η συγκρότηση επιστημονικών επιτροπών, που θα ασχοληθούν με τη διαμόρφωση προτάσεων για αλλαγές στα προγράμματα σπουδών για τα μαθήματα φυσικών και κοινωνικών επιστημών, καθώς επίσης και για το μάθημα της γλώσσας.

Πηγές:
http://www.ipaideia.gr/…/nees-panellinies-vasika-simeia-pot…

http://www.alfavita.gr/…/apo-sholiko-etos-2018-2019-oi-alla…

Κλείσιμο Μενού