25410 81130-81520 / Άβδηρα, Ξάνθη / Επικοινωνία
Συμμετοχή του ΑΞΙΟΝ σε Διεθνές Μαθητικό Συνέδριο

Συμμετοχή του ΑΞΙΟΝ σε Διεθνές Μαθητικό Συνέδριο

Συμμετοχή του ΑΞΙΟΝ στο 3ο Διεθνές Μαθητικό Συνέδριο της ELEMASYN.

Πράγα 1-5 Μαρτίου 2024

Το Γυμνάσιο και Λύκειο του ΑΞΙΟΝ Ξάνθης συμμετείχε για δεύτερη χρονιά στο 3ο Διεθνές Μαθητικό Συνέδριο της ELEMASYN που πραγματοποιείται υπό την Αιγίδα του Συμβουλίου της Ευρώπης και την Αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Το συνέδριο έλαβε χώρα στην πανέμορφη πόλη της Πράγας από 1-5 Μαρτίου.
70 σχολεία από όλη την Ελλάδα βρέθηκαν στην Χρυσή πόλη με σκοπό να τη γνωριμία των Ελλήνων και Ευρωπαίων μαθητών με τον θεσμό της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, την ευαισθητοποίησή τους στο τεράστιο θέμα της Κλιματικής Κρίσης και το ταξίδι της ανθρώπινης σκέψης από τον σκοταδισμό του Μεσαίωνα στις σύγχρονες ανακαλύψεις.

Οι μαθητές του σχολείου μας παρουσίασαν την εργασία «Γοτθική κυρία της Αρχιτεκτονικής» εστιάζοντας στην αρχιτεκτονική των κτιρίων της Πράγας και αναδεικνύοντας την πολιτιστική επίδραση σε κάθε επισκέπτη.

Τους μαθητές συνόδευσαν στην Πράγα η Μαρίνα Αλατά, φιλόλογος- Διευθύντρια του Γυμνασίου ΑΞΙΟΝ και μέλος της επιστημονικής επιτροπής του συνεδρίου και ο Ιωσήφ Λαδόπουλος, γυμναστής – αναπληρωτής Διευθυντής του Γυμνασίου ΑΞΙΟΝ.

Η παρουσίαση της εργασίας των μαθητών μας “Γοτθική Κυρία της Αρχιτεκτονικής“.

Η ομιλία της Μαρίνας Αλατά μέλους της οργανωτικής επιτροπής.

Γνωρίζοντας τη Χρυσή πόλη της Πράγας

Με αφορμή τη συμμετοχή μας στο 3ο Διεθνές Μαθητικό Συνέδριο και με σύμμαχο τον ήλιο περιηγηθήκαμε στην πόλης της Πράγας. Οι μαθητές και οι μαθήτριες του ΑΞΙΟΝ είχαν την ευκαιρία να:

  • Περιηγηθούν στο εθνικό τεχνολογικό μουσείο, το μεγαλύτερο ίδρυμα με συλλογές που, από το 1908, διατηρεί αντικείμενα και πληροφορίες σχετικά με την ιστορία της τεχνολογίας, την ανάπτυξη των τεχνικών τομέων των φυσικών και ακριβών επιστημών, τα επιτεύγματα της μηχανικής και τις παρελθούσες και σημερινές βιομηχανίες της Τσεχικής Δημοκρατίας.
  • Ξεναγηθούν στο εμβληματικό κτίριο του Εθνικού Μουσείου με τη μεγαλοπρεπή πρόσοψη, μουσείο που ξεδιπλώνει μια συναρπαστική αφήγηση φυσικής ιστορίας και πολιτιστικών αντικειμένων που προσφέρουν την εικόνα της εξέλιξης της Γης.
  • Παρακολουθήσουν την όπερα “L’ elisir d’ amore” του Gaetano Donizetti στο πολυτελές και αριστοκρατικό κτίριο State opera
  • Περπατήσουν στη γέφυρα του Καρόλου και στο ιστορικό κέντρο της Πράγας (παλιό δημαρχείο, αστρονομικό ρολόι, Παναγία της our Lady before Tyn, gallery Lumnia, εβραϊκή και ισπανική συνοικία)
  • Κάνουν κρουαζιέρα στον ποταμό Μολδάβα
  • Ξεναγηθούν στο κάστρο της Πράγας (καθεδρικός ναός Αγίου Βίτου, Χρυσή διαδρομή, το παλιό παλάτι, η Βασιλική του Αγίου Γεωργίου)
  • Παρατηρήσουν γλυπτά και αγάλματα στους δρόμους της πόλης (περιστρεφόμενο κεφάλι του Franz Kafka, το γλυπτό του Franz Kafka στην ισπανική συναγωγή, τα μωρά του καλλιτέχνη Crawling…)
  • Γευτούν την τσέχικη κουζίνα!
  • Διανύσουν αποστάσεις με το τραμ της πόλης

Η συμμετοχή σε συνέδρια, η εκπαιδευτική προσέγγιση κάθε επίσκεψης και η εξωστρέφεια του σχολείου μας αποτελεί προτεραιότητα για το εκπαιδευτικό έργο του ΑΞΙΟΝ.

Η μεγάλη μας χαρά ήταν η συνάντησή μας με φίλους.
Ο πολυγραφότατος κ. Σταύρος Γιωλτζόγλου ο επί χρόνια συντονιστής εκπαίδευσης στα ομογενειακά σχολεία της Κωνσταντινούπολης όπου και γνωριστήκαμε στα μαθητικά λογοτεχνικά συνέδρια του Ζωγραφείου Λυκείου και των Εκπαιδευτηρίων Ε. Μαντουλίδη, τον Απόστολο Μυτακίδη, Ξανθιώτη που ζει και εργάζεται στην Πράγα, με τον οποίο μοιραστήκαμε όμορφες στιγμές περπατώντας και τρώγοντας στην Πράγα και τις συναδέλφους Ευρυδίκη και Ιόλη από το Ζωγράφειο Λύκειο της Πόλης και των μαθητών μας που έγιναν μια παρέα.
Η γνωριμία μας με την Τσέχικη πρωτεύουσα έγινε υπόσχεση για μια δεύτερη επίσκεψη στο μέλλον!

Κλείσιμο Μενού